top of page

Blogartikel

Tien tips voor een succesvolle domeinnaam

Met de juiste domeinnaam vinden bezoekers je makkelijker én scoor je hoger in de zoekmachines. Daarom hebben we voor je tien handige tips onder elkaar gezet die je helpen om een goede domeinnaam te bedenken


  1. Leg een link met je bedrijfsactiviteiten Het liefst kies je een naam waaraan je kan zien in welke bedrijfstak je onderneming actief is. Zo zegt slagerijhendriks.nl meer dan hendriks.nl. Of in het geval van een kinderdagverblijf; bij dezandbak.nl kunnen ouders zich meer voorstellen dan bij ijstaarten.nl.

  2. Benadruk lokaal Is je onderneming vooral lokaal actief? Dan kan het een goede zaak zijn om de plaatsnaam of streek in de domeinnaam te gebruiken. Hierdoor heb je al snel een streepje voor bij zoekmachines als Google.

  3. De naam moet uniek zijn en gemakkelijk te onthouden Hoe unieker de naam, hoe beter. Voorkom daarbij wel dat bezoekers de naam verkeerd kunnen spellen. Een domeinnaam hoeft niet perse een echte naam te zijn. Sommige verzonnen namen zijn heel succesvol. Denk bijvoorbeeld aan Netflix of Google.

  4. De domeinnaam moet de juiste lengte hebben De ideale lengte van een domeinnaam is acht letters. Genoeg tekens om een onderscheidende naam te bedenken. Niet te lang, waardoor je bezoekers af kunt schrikken. Het maximaal aantal letters dat een domeinnaam mag hebben is 68.

  5. Controleer of de naam nog vrij is Heb je een topnaam bedacht, controleer dan meteen of je hem mag gebruiken. Daarmee voorkom je juridische problemen. Bij websites als mijndomein.nl kun je eenvoudig controleren of een naam nog vrij is.

  6. Zorg voor een makkelijk uitspreekbare naam Je domeinnaam moet goed uitspreekbaar zijn. Voorkom daarom buitenlandse en lastig uitspreekbare woorden met ingewikkelde lettercombinaties. Ook streepjes en cijfers zijn moeilijk om uit te spreken en kan je dus beter niet gebruiken.

  7. Gebruik geen leestekens, nummers of afkortingen Leestekens, hoofdletters of spaties zijn sowieso niet toegestaan. Namen met nummers of streepjes zijn voor bezoekers moeilijk te onthouden. Laat deze dan ook achterwege. Gebruik ook geen afkortingen in je domeinnaam. Dat werkt zeer verwarrend.

  8. Maak van je bedrijfsnaam je domeinnaam of omgekeerd Voor de klant is het wel zo duidelijk als je bedrijfsnaam ook je domeinnaam is. Mocht je de kans hebben om dit te doen, dan is het een absolute aanrader. tenzij je bedrijf Grotezwarevrachtwagenstehurenindordrecht heet natuurlijk.

  9. Kies de juiste extensie Er zijn tegenwoordig ontzettend veel extensies waar je uit kunt kiezen voor je domeinnaam. De meest geschikte blijven echter nog altijd .nl en .com. Extensies als .info, .biz en. store zie je tegenwoordig ook regelmatig terug. Buiten deze big five een extensie kiezen, heeft meestal niet veel zin. Niet alleen onthouden mensen dit niet, het betekent vaak ook dat er al andere bedrijven met dezelfde naam actief zijn op de markt.

  10. Leg ook de varianten vast Het registreren van een domeinnaam is niet heel duur. Zeker als het gaat om je bedrijfsnaam is het een kleine investering. Heb je een geschikte naam gevonden? En is hij nog vrij? Controleer dan altijd of ook enigszins gelijkende namen nog vrij zijn en registreer die ook. Dat geldt ook voor andere extensies. Zijn bijvoorbeeld .nl en .com allebei nog vrij, registreer ze dan beiden.


Met deze tien tips moet het al een stuk makkelijker zijn geworden om een geschikte domeinnaam te vinden. Kom je er toch niet uit of mis je de creativiteit? Bel ons dan gerust. Wij helpen je er graag bij. Dan weet je ook zeker dat je geen inbreuk maakt op andermans rechten.


Voor vragen over domeinnamen kun je ons bellen op 06 55 85 37 73

Copyright Oléanders 2021
bottom of page